Unit 3 Software Engineering Mcq Questions

Hey Guys, If you are preparing a Software engineering subject for the AKTU exams, then These are the Important Software engineering MCQ questions. so must go through these questions.

Note*: Do not depend only on these MCQ’s, Yes surely these questions help you in AKTU exams so do it first and after that if you have enough time, study all the core topics as well.

You can also check out these subjects as well: Data Compression, Machine learning, Image processing

Unit 3: Software engineering mcq questions

 

  1. Software design yields __ levels of
    results.
    a. 2
    b. 3
    c. 4
    d. 5
    Answer: Option (b)
  2. Which of the following is not an Advantage of
    modularization?
    a. Smaller components are easier to
    maintain.
    b. Concurrent execution can be made
    possible.
    c. Program cannot be divided based on
    functional aspects.
    d. Desired level of abstraction can be brought
    in the program.
    Answer: Option (c)
  3. How many types of cohesion are there in
    software design?
    a. 5
    b. 6
    c. 7
    d. 8
    Answer: Option (c)
  4. Which of the following defines the degree of intra-dependability within elements of a module?
    a. Cohesion
    b. Coupling
    c. Design Verification
    d. None of the above
    Answer: Option (a)
  5. When multiple modules share a common data structure and work on different part of it, it is called _.
    a. Common coupling
    b. Share coupling
    c. Data coupling
    d. Stamp coupling
    Answer: Option (d)
  6. Which tool is use for structured designing?
    a. Program Chart
    b. Structure Chart
    c. Module Chart
    d. All the above
    Answer: Option (b)
  7. In Design phase, which is the primary area of concern?
    a. Architecture
    b. Data
    c. Interface
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  8. Which of the following is the best type of module cohesion?
    a. Functional Cohesion
    b. Temporal Cohesion
    c. Functional Cohesion
    d. Sequential Cohesion
    Answer: Option (a)
  9. Which of the following is the worst type of module coupling?
    a. Control Coupling
    b. Stamp Coupling
    c. External Coupling
    d. Content Coupling
    Answer: Option (D)
  10. Choose the option that does not define Function Oriented Software Design.
    a. It consists of module definitions.
    b. Modules represent data abstraction.
    c. Modules support functional abstraction.
    d. None of the above
    Answer: Option (b)
  11. Defects removal efficiency (DRE) depends on:
    a. E: errors found before software delivery
    b. D: defects found after delivery to user
    c. Both A and B
    d. None of the above
    Answer: Option (c)
  12. Which of the following is an indirect measure of product?
    a. Quality
    b. Complexity
    c. Reliability
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  13. Which of the following is not a direct measure of SE process?
    a. Efficiency
    b. Cost
    c. Effort Applied
    d. All of the above
    Answer: Option (a)
  14. Which of the following is false?
    a. The user has no control over the contents
    of a static web page.
    b. The static content objects are dependent on the actions of the user.
    c. It is expected to have less number of
    connections for a good web application.
    d. Both A and B
    Answer: Option (b)
  15. Function Point Computation is given by the formula
    a. FP = [count total * 0.65] + 0.01 * sum(Fi)
    b. FP = count total * [0.65 + 0.01 * sum(Fi)]c. FP = count total * [0.65 + 0.01] * sum(Fi)
    d. FP = [count total * 0.65 + 0.01] * sum(Fi)
    Answer: Option (b)
  16. SMI stands for?
    a. Software Mature Indicator
    b. Software Mature Index
    c. Software Maturity Index
    d. Software Maturity Indicator
    Answer: Option (c)
  17. Statement and branch coverage metrics are part
    of
    a. Analysis Model
    b. Source Code
    c. Design Model
    d. Testing
    Answer: Option (d)
  18. Size and Complexity are a part of
    a. Product Metrics
    b. Process Metrics
    c. Project Metrics
    d. None of the above
    Answer: Option (a)
  19. Number of errors found per person hours expended is an example of a
    a. Measurement
    b. Measure
    c. Metric
    d. None of the above
    Answer: Option (c)
  20. The arc-to-node ratio is given as r = a/n. What does “a” represent in the ratio?
    a. maximum number of nodes at any level
    b. longest path from the root to a leaf
    c. number of modules
    d. lines of control
    Answer: Option (d)
  21. Which of these are the various techniques to
    generate design alternatives?
    a. Determine Functional Component
    b. Determine Component based quality attribute.
    c. Modify an existing architecture.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  22. Which of the following truly describes the approach determining functional component?
    a. This approach is based on studying the SRS and brainstorming candidate architectural constituents responsible for coherent collections of functional and data requirements.
    b. This approach begins by forming constituent and constituent relationship to satisfy non-functional requirements.
    c. This approach is used for similar program if architecture is available, it can be used as starting point.4
    d. This approach describes the problem.
    Answer: Option (a)
  23. Functional components for a working model can be stated as which of the following?
    a. Configuring Process Start up
    b. Providing User interface
    c. Allowing user to monitor and repa1ir the system.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  24. The Non-functional components consist of

a. Re usability
b. Adaptability
c. Reliability
d. All of the mentioned
Answer: Option (d)

  1. Which of the following statement is true?
    a. Device interface module is a software
    simulation of, or interface to, a real
    hardware device or system.
    b. A virtual device is a way to design a
    program with complex interfaces to
    device or other systems.
    c. The program units in the device
    interface module hides all details of
    interaction with hardware devices.
    d. None of the mentioned.
    Answer: Option (c)
  2. Which of these are followed for an ideal
    device?
    a. Do exactly one job completely.
    b. Be loosely coupled to the rest of the
    program.
    c. Never change interface.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  3. Which among these best represents Coupling
    for an ideal device?
    a. Do exactly one job completely.
    b. Be loosely coupled to the rest of the
    program.
    c. Hide its Implementation.
    d. Never change its interface
    Answer: Option (b)
  4. Which among these best represents
    simplicity for an ideal device?
    a. Do exactly one job completely.
    b. Be loosely coupled to the rest of the
    program.
    c. Have a simple and consistent
    interface meeting the needs of the
    rest of the program.
    d. Never change its interface
    Answer: Option (C)
  5. Which among these are the methods to
    improve software architecture?
    a. Combine Alternatives
    b. Impose an architectural style.
    c. Apply a mid-level design pattern.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  6. Which among these signifies applying midlevel design pattern?
    a. The best features of two or more design
    alternatives can be combined into an
    improved design.
    b. The approximate particular style may
    be improved by modifying them to fit
    the style exactly.
    c. The architectural styles applied at
    low level of abstraction.
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (c)
  7. The intent of project metrics is:
    a. Minimization of development schedule.
    b. for strategic purposes
    c. assessing project quality on ongoing
    basis.
    d. minimization of development
    schedule and assessing project
    quality on ongoing basis.
    Answer: Option (d)

  8. Which of the following is an indirect
    measure of product?
    a. Quality
    b. Complexity
    c. Reliability
    d. All of the Mentioned
    Answer: Option (d)
  9. In size-oriented metrics, metrics are
    developed based on the _______
    a. number of Functions
    b. number of user inputs
    c. number of lines of code
    d. amount of memory usage
    Answer: Option (c)
  10. Which of the following is not an information
    domain required for determining function point
    in FPA?
    a. Number of user Input
    b. Number of user Inquiries
    c. Number of external Interfaces
    d. Number of errors
    Answer: Option (d)
  11. Usability can be measured in terms of
    a. Intellectual skill to learn the system
    b. Time required to become moderately
    efficient in system usage
    c. Net increase in productivity
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  12. A graphical technique for finding if changes
    and variation in metrics data are meaningful is
    known as
    a. DRE (Defect Removal Efficiency)
    b. Function points analysis
    c. Control Chart
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (c)
  13. Which of the following does not affect the
    software quality and organizational
    performance?
    a. Market
    b. Product
    c. Technology
    d. People
    Answer: Option (a)
  14. Size and complexity are part of
    a. Process metrics
    b. Project metrics
    c. Product metrics
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (b)
  15. Architectural design metrics focus on
    a. Program architect
    b. Data structure
    c. Internal module complexity.
    d. Module effectiveness and Architectural design
    Answer: Option (d)
  16. Which are not measurable characteristics of object-oriented design?
    a. Efficiency
    b. Cost
    c. Size
    d. Volatability
    Answer: Option (d)
  17. Which of the following is not an objective of high-level design activity?
    a. To identify the important components of the system.
    b. To design the layering among the components of the system.
    c. To design the algorithms used in different components
    d. To identify the call relationships among different components
    Answer: Option (C)
  18. In which of the following design phases, do the software designers free to make any alterations, corrections and modifications?
    a. Preliminary design phase
    b. Detailed design phase
    c. Both a and b
    d. None of the above
    Answer: Option (a)
  19. Which one of the following types of cohesion
    can be considered as the best form of cohesion?
    a. Logical
    b. Coincidental
    c. Temporal
    d. Functional
    Answer: Option (d)
  20. During the detailed design of a module, which
    one of the following is designed?
    a. Data structures and algorithms
    b. Control structure
    c. Data flow structure
    d. Module call relationships
    Answer: Option (a)
  21. Which one of the following is the correct
    ordering of the coupling of modules from strongest
    to weakest?
    a. Content, common, control, stamp, data
    b. Common, content, control, stamp, data
    c. Content, data, common, stamp, common
    d. Data, control, common, stamp, content
    Answer: Option (a)
  22. Which of the following objectives are not the
    one that the software designing phase claim to
    offer?
    i. Identify software design activities
    ii. Identify important items developed during
    the software design phase
    iii. To improve the designing skills of the
    developers
    a. All i, ii and iii are correct.
    b. Only i and ii are correct.
    c. Only i and iii are correct.
    d. None of the given options is correct.
    Answer: Option (b)
  23. Which of the following statements is true?
    i. The software design phase comes after the feasibility and resources analysis phase.
    ii. The quality of the software depends upon the design phase a lot.
    a. Only i is true.
    b. Only ii is true.
    c. Both i and ii are true.
    d. None of them is true.
    Answer: Option (c)
  24. What encapsulates both data and data manipulation functions?
    a. Object
    b. Class
    c. Super Class
    d. Sub Class
    Answer: Option (a)
  25. Which of the following is a mechanism that allows several objects in a class hierarchy to have different methods with the same name?
    a. Aggregation
    b. Polymorphism
    c. Inheritance
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (A)
  26. Which of the following points related to Object-oriented development (OOD) is true?
    a. OOA is concerned with developing an object model of the application domain.
    b. OOD is concerned with developing an object-oriented system model to implement requirements.
    c. All of the mentioned
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (c)
  27. Which of the following is not a direct measure
    of SE process?
    a. Efficiency
    b. Cost
    c. Effort Applied
    d. All of the above
    Answer: Option (a)
  28. Function Point Computation is given by the formula
    a. FP = [count total * 0.65] + 0.01 * sum(Fi)
    b. FP = count total * [0.65 + 0.01 * sum(Fi)]c. FP = count total * [0.65 + 0.01] * sum(Fi)
    d. FP = [count total * 0.65 + 0.01] * sum(Fi)
    Answer: Option (B)
  29. Which of the following does not belong to FURPS?
    a. Functionality
    b. Usability
    c. Reliability
    d. Speed Efficiency
    Answer:Option (d)
  30. __ is the first step in the software development life cycle.
    a. Analysis
    b. Design
    c. Problem/Opportunity Identification
    d. Development and Documentation
    Answer:Option (c)
  31. __ tool is used for structured designing.
    a. Program flowchart
    b. Structure chart
    c. Data-flow diagram
    d. Module
    Answer: Option (b)
  32. A clear statement of the goals and objectives of the project is; in the analysis phase, the development of the ____ occurs.
    a. documentation
    b. flowchart
    c. program specification
    d. design
    Answer: Option (c)
  33. __ designs and implement database structures.
    a. Programmers
    b. Project managers
    c. Technical writers
    d. Database administrators
    Answer: Option (d)
  34. In the design phase, __ is the primary area of concern.
    a. Architecture
    b. Data
    c. Interface
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  35. m A single word __ summarize the importance of software design.
    (a) Efficiency
    (b) Accuracy
    (c) Quality
    (d) Complexity
    Answer: Option (c)
  36. __ is not an area of concern in the design model.
    a. Architecture
    b. Data
    c. Interfaces
    d. Project scope
    Answer: Option (d)
  37. Which of these are characteristics of a good design?
    a. The design must implement all explicit requirements available in requirement model.
    b. The design must accommodate all implicit requirements given by stakeholders.
    c. voice recognition commands
    d. All of the above options
    Answer: Option (d)
  38. Which of the following is not a characteristic common to all design methods?
    a. configuration management
    b. functional component representation
    c. quality assessment guidelines
    d. refinement heuristics
    Answer: Option (a)
  39. __ is not a characteristic common to
    all design methods.
    a. configuration management
    b. functional component representation
    c. quality assessment guidelines
    d. refinement heuristics
    Answer: Option (a)
  40. Which are the characteristics of good software design?
    a. The design must implement all explicit requirements available in requirement model.
    b. The design must accommodate all implicit requirements given by stakeholders.
    c. The design must be readable & understandable.
    d. All of the above options
    Answer: Option (d)
  41. __ transforms class models into design class realization and prepares data structure (data design) required to implement the software.
    a. Data Design
    b. Architectural Design
    c. Interface Design
    d. Procedural Design
    Answer: Option (a)
  42. __ defines the relationship between major structural elements of the software.
    a. Data Design
    b. Architectural Design
    c. Interface Design
    d. Procedural Design
    Answer: Option (b)
  43. __ defines how software communicates with systems & with humans. An interface implies a flow of information & behavior.
    a. Data Design
    b. Architectural Design
    c. Interface Design
    d. Procedural Design
    Answer: Option (c)
  44. __ transforms structural elements of software into procedural description of software components.
    a. Data Design
    b. Architectural Design
    c. Interface Design
    d. Procedural Design
    Answer: Option (d)
  45. Which of the following is wrong with reference to Software Design Principles.
    a. Design process should not suffer from “tunnel vision”.
    b. Design should be traceable to the analysis model.
    c. Design should not reinvent the wheel.
    d. Design should “maximize the intellectual distance” between the software and the real-world problem.
    Answer: Option (d)
  46. Which of the following is Architectural Styles
    a. Data-centered architecture style
    b. Data-flow architectures
    c. Call and return architecture.
    d. All of the above options
    Answer: Option (d)
  47. Filter & Pipes are the concept of which
    Architectural Style
    a. Data-centered architecture style
    b. Data-flow architectures
    c. Call and return architecture.
    d. Layered architecture
    Answer: Option (b)
  48. Main program/subprogram architectures & Remote procedure call architectures are sub styles of __.
    a. Data-centered architecture style
    b. Data-flow architectures
    c. Call and return architecture
    d. Layered architecture
    Answer: Option (c)
  49. Which option does not define Function Oriented Software Design?
    a. It consists of module definitions.
    b. Modules represent data abstraction.
    c. Modules support functional abstraction.
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (b)
  50. Structured Analysis is based on, which
    principles?
    a. Top-down decomposition approach
    b. Divide and conquer principle.
    c. Graphical representation of results using
    DFDs.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  51. Rectangle represents __ DFD
    notation.
    a. Transform
    b. Data Store
    c. Function
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (b)
  52. Structural decomposition is concerned with
    function calls.
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (a)
  53. A function-oriented design focuses on the
    entities in the system rather than the data
    processing activities.
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (b)
  54. The system is denoted by __ in DFD.
    a. Circle
    b. Arrow
    c. Rectangle
    d. Triangle
    Answer: Option (a)
  55. Which of the following is not an activity of
    Structured Analysis (SA)?
    a. Functional decomposition
    b. Transformation of a textual problem
    description into a graphic model
    c. All the functions represented in the
    DFD are mapped to a module structure.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (c)
  56. The results of structured analysis can be easily
    understood by ordinary customers.
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (a)
  57. Structured Analysis is based on the principle of
    Bottom-Up Approach.
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (b)
  58. Which of the following points are true, with reference to the Object-oriented development (OOD)?
    a. OOA is concerned with developing an object model of the application domain.
    b. OOD is concerned with developing an object-oriented system model to implement requirements
    c. All of the mentioned.
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (c)
  59. __ is a disadvantage of OOD.
    a. Easier maintenance
    b. Objects may be understood as stand-alone entities.
    c. Objects are potentially reusable components.
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (d)
  60. A software component
    a. Implements some functionality.
    b. Has explicit dependencies through
    provides and required interfaces.
    c. Communicates through its interfaces only.
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (d)
  61. Design patterns are not applicable to the design of object-oriented software?
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (b)
  62. __ is/are the characteristics of a wellformed design class.
    a. Primitiveness
    b. High cohesion
    c. Low coupling
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  63. Independence of module is assessed using two qualitative criteria. What are those criteria?
    a. Cohesion and coupling
    b. Module and modularity
    c. Cyclomatic complexity and modularity
    d. None of the above
    Answer: Option (a)
  64. Cohesion is a qualitative indication of the degree to which a module
    a. can be written more compactly.
    b. focuses on just one thing.
    c. is able to complete its function in a timely manner.
    d. is connected to other modules and the outside world.
    Answer: Option (b)
  65. Coupling is a qualitative indication of the degree to which a module
    a. can be written more compactly.
    b. focuses on just one thing.
    c. is able to complete its function in a timely manner.
    d. is connected to other modules and the outside world.
    Answer: Option (d)
  66. Which of the property of software modularity is incorrect with respect to benefits software modularity?
    a. Modules are robust.
    b. Module can use other modules.
    c. Modules Can be separately compiled and
    stored in a library.
    d. Modules are mostly dependent.
    Answer: Option (d)
  67. __ is an indication of the relative
    functional strength of a module.
    a. Cohesion
    b. Coupling
    c. Modularity
    d. Cohesion and coupling.
    Answer: Option (a)
  68. Independent modules are easier to maintain and
    test because of __ .
    a. Code modification is limited.
    b. Error propagation is reduced.
    c. Reusable modules are possible.
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  69. __ is a measure of the degree of
    interdependence between modules.
    a. Cohesion
    b. Coupling
    c. None of the mentioned
    d. All of the mentioned
    Answer: Option (b)
  70. A software engineer must design the modules
    with the goal of high cohesion and low coupling.
    a. TRUE
    b. FALSE
    Answer: Option (a)
  71. In __ coupling, the complete data
    structure is passed from one module to another.
    a. Control Coupling
    b. Stamp Coupling
    c. External Coupling
    d. Content Coupling
    Answer: Option (b)
  72. If all tasks must be executed in the same timespan, __________type of cohesion is being
    exhibited.
    a. Functional Cohesion
    b. Temporal Cohesion
    c. Functional Cohesion
    d. Sequential Cohesion
    Answer: Option (b)
  73. Which of the following is / are the type of
    Cohesion?
    a. Functional
    b. Coincidental
    c. Communicational
    d. All of the above.
    Answer: Option (d)
    96.What is the meaning of Functional Cohesion?
    a. Operations are part of single functional task and are placed in same procedures.
    b. All operations that access the same data are defined within one class.
    c. All operations that access the data from outside the module.
    d. None of the above.
    Answer: Option (a)
  74. Which is the worst type of coupling?
    a. Control coupling
    b. Data coupling
    c. Content coupling
    d. Stamp coupling
    Answer: Option (c)
  75. Which is the most desirable form of coupling?
    a. Control coupling
    b. Data coupling
    c. Common coupling
    d. Stamp coupling
    Answer: Option (b)
  76. Which from the following is the most desirable
    form of cohesion?
    a. Logical cohesion
    b. Functional cohesion
    c. Procedural cohesion
    d. Communicational cohesion
    Answer: Option (b)
  77. Which from the following is the worst form of cohesion?
    a. Functional cohesion
    b. Sequential cohesion
    c. Temporal cohesion
    d. Coincidental cohesion
    Answer: Option (a)
  78. “Three statements are given below regarding the User Interface Design,
    1. Place the user in control.
    2. Reduce the user’s memory load.
    3. Make the interface consistent.
    These rules are called as __________.”
    a. Golden Rule
    b. Silver Rule
    c. User Rule
    d. Interface rule
    Answer: Option (a)
  79. Which of the following is golden rule for
    interface design?
    a. Place the user in control
    b. Reduce the user’s memory load
    c. Make the interface consistent
    d. All of the given options
    Answer: Option (d)
  80. __________is not a design principle that allows the user to maintain control.
    a. Provide for flexible interaction
    b. Allow user interaction to be interrupt-able and undo-able
    c. Show technical internals from the casual user
    d. design for direct interaction with objects that appear on the screen
    Answer: Option (c)
  81. __________is not a user interface design
    process.
    a. User, task, and environment analysis and
    modelling.
    b. Interface design
    c. Knowledgeable, frequent users
    d. Interface validation
    Answer: Option (c)
  82. When users are involved in complex tasks, the demand on __________can be significant.
    a. short-term memory
    b. shortcuts
    c. objects that appear on the screen
    d. all of the mentioned
    Answer: Option (a)
  83. __________is not considered by the Interface design.
    a. the design of interfaces between software components
    b. the design of interfaces between the software and human producers and consumers of information
    c. the design of the interface between two computers
    d. all of the mentioned
    Answer: Option (c)
  84.  What establishes the profile of end-users of the system?
    a. design model
    b. user’s model
    c. mental image
    d. system image
    Answer: Option (b)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *