All units Emerging Technologies mcq questions

Hey Guys, If you are preparing for emerging Technologies subject for the AKTU exams, then These are the important questions of All unit  of Emerging Technologies mcq questions with answers. so must go through these questions.

Note*: Do not depend only on these MCQ’s, Yes surely these questions help you in AKTU exams so do it first and after that if you have enough time, study all the core topics as well.

You can also check out these subjects as well: Data Compression, Machine learning, Image processing, Computer Network

All Unit: Emerging Technologies mcq questions with answers


Q:1. When Amazon started extending its services as cloud?
1.1969
2.1999
3.2003
4.2006
Answer- 4. 2006

Q:2. The term ______ refers to a Network or Internet.
1.Cloud Computing
2.Cloud
3.Computing
4.Grid
Answer- 2. Cloud

Q:3. What is the name of Microsoft cloud services?
1.AWS
2.AZURE
3.SharePoint
4.Dallas
Answer- 2. AZURE


Q:4. With exponential growth of Data, the network become ________.
1.Fast
2.Bottleneck
3.Slow
4.SMART
Answer- 1. Fast


Q:5. Cloud Computing also known as _____________.
1.On-Demand Computing
2.Grid Computing
3.SMART Computing
4.Edge Computing
Answer 1. On-Demand Computing


Q:6. Which of the following is Cloud Platform by Amazon?
1.Azure
2.AWS
3.Cloudera
4.All of the above
Answer 2. AWS


Q:7. Which of the following is the deployment model?
1.Public
2.Private
3.Hybrid
4.All of the above
Answer: 4. All of the above


Q:8. _____________ will play an important role in simplifying cloud architecture.
1.Blockchain
2.IoT
3.Automation
4.None of the above
Answer: 3.Automation


Q:9. The ________ cloud infrastructure is operated for the exclusive use of an organization.
1.Public
2.Private
3.Community
4.All of the above
Answer: 2. Private

Q:10. Which of the following is the most important area of concern in cloud computing?
1.Security
2.Storage
3.Scalability
4.None of the above
Answer: 1. Security

Q:11. How much carbon emission can be reduced by moving to cloud?
1.65%
2.88%
3.15%
4.50%
Answer: 2. 88%
Explanation New study finds that moving to AWS can help customers reduce the carbon footprint of their
IT operations by up to 88%.


Q:12. A typical large-scale cloud provider achieves approximately ____ server utilization rates
versus ____ on premises.
1.50%, 50%
2.65%, 15%
3.30%, 50%
4.75%, 40%
Answer: 2.65%, 15%
Explanation: As Amazon points out, a NRDC report shows, that “a typical large-scale cloud provider
achieves approximately 65% server utilization rates versus 15% on-premises”. Therefore, a lot less
running machines are used, which “represents an 84% reduction in the amount of power required”.


Q:13. Which cloud service in on top of Gartner Magic Quadrant from several years?
1.IBM Cloud
2.Azure
3.Alibaba cloud
4.AWS
Answer: 4.AWS
Explanation : AWS has been named as a Leader in the Magic Quadrant for Cloud Infrastructure and
Platform Services, and placed highest in Ability to Execute and furthest in Completeness of Vision


Q:14. How many availability zones AWS has around the world?
1.50
2.105
3.76
4.85
Answer: 4.85
Explanation: AWS has 80 Availability Zones across 25 geographic regions, with plans to launch 15 more
Availability Zones and five more AWS Regions in Australia, India, Indonesia, Spain, and Switzerland.


Q:15. To prevent messages from being lost or becoming unavailable, all messages are stored
__________ across multiple servers and data centers.
1.Publicly
2.Superfluously
3.Privately
4.Redundantly
Answer: 4. Redundantly
Explanation: amazon sqs runs within amazon’s high-availability data centers, so queues will be available whenever applications need them. to prevent messages from being lost or becoming unavailable, all messages are stored redundantly across multiple servers and data centers.


Q:16. AWS outpost is available outside premises?
1.True
2.False
Answer: 1. True
Explanation: you can use Outposts to securely store and process customer data that needs to remain
on premises or in countries where there is no AWS region.


Q:17. Amazon Web Services falls into which of the following cloud-computing category?
1.Platform as a Service
2.Software as a Service
3.Infrastructure as a Service
4.Back-end as a Service
Answer: 3. Infrastructure as a Service
Explanation: Amazon Web Services falls into Infrastructure as a Service cloud-computing category.


Q:18. Each AWS region consists of multiple, ______________, and physically separated
availability zones with in a geographic area.
1.Scattered
2.Isolated
3.Distributed
4.Combined
Answer: 2. Isolated
Explanation: Each AWS Region consists of multiple, isolated, and physically separate AZ’s within a
geographic area


Q:19. All traffic between AZs are encrypted.
1.True
2.False
Answer: 1. True


Q:20. AWS Outpost provides consistent __________ experience.
1.Public
2.Hybrid
3.Isolated
4.virtual
Answer: 2. Hybrid
Explanation: AWS Outposts delivers a truly consistent hybrid experience by offering the same hardware infrastructure, services, APIs, management, and operations on-premises as in the cloud.

Q:21. The name of Google cloud is
1.AWS
2.Google Cloud Service
3.Azure
4.Android
Answer- 2. Google Cloud Service
Explanation- Google Cloud Platform (GCP), offered by Google, is a suite of cloud computing services that runs on the same infrastructure that Google uses internally for its end-user products, such as Google Search, Gmail, file storage, and YouTube.


Q:22. Point out the wrong statement :
1.Google’s App Engine platform is PaaS offering
2.The vendor is responsible for all the operational aspects of the service
3.Google’s App Engine platform is IaaS offering
4.None of the mentioned
Answer- 2.The vendor is responsible for all the operational aspects of the service
Explanation- The vendor is responsible for all the operational aspects of the service.


Q:23. In Google App Engine applications run in a secure sandboxed environment.
1.True
2.False
Answer- 1.True
Explanation- Google App Engine there are not any servers for you to take care of . … Applications
run during a secure, sandboxed environment, allowing App Engine to distribute requests across
multiple servers, and scaling servers to satisfy traffic demands.


Q:24. In App Engine application all resources are created in the region selected by
1.Google Cloud Service
2.Developer
3.Vendor
4.Third Party service provider
Answer- 2.Developer
Explanation- An App Engine app is made up of a single application resource that consists of one or
more services.


Q:25. Which of the following serves as a PaaS vendor within Google App Engine system?
1.Google
2.Amazon
3.Microsoft
4.All of the above
Answer- 1.Google
Explanation- Serves as a PaaS vendor within Google App Engine system. Explanation: Google offers many of its Web service applications to customers as part of this service model.


Q:26. Does Google cloud support multi-cloud architecture?
1.True
2.False
Answer- 1.True
Explanation- Yes, it is true.


Q:27. Google cloud search is used for
1.Public search
2.Enterprise search for employees to quickly find company information
3.searching documents only outside the company
4.Google docs only
Answer- 2.Enterprise search for employees to quickly find company information
Explanation- Google Cloud Search allows employees of a company to search and retrieve information, such as internal documents, database fields, and CRM data, from the company’s internal data repositories.


Q:28. All Google Cloud Platform resources are associated with a project. (True Or False)
1.True
2.False
Answer- 1.True
Explanation- Yes, Google Cloud Platform resources are associated with a project.


Q:29. Google BigQuery Service is also a kind of Google cloud service
1.True
2.False
Answer- 1.True
Explanation- Yes, Google BigQuery Service is also a kind of Google cloud service.

Q:30. How does the pricing model work in the GCP cloud?
1.on the basis of usage time
2.on the basis of compute instance, network use, and storage
3.on the basis of storage only
4.None of the above
Answer- 2. on the basis of compute instance, network use, and storage
Explanation: In a subscription-based pricing model, customers are charged a flat monthly rate. For partial months, the price is prorated.


Q:31. Which of the following is Cloud Platform by Microsoft?
1.AWS
2.GCP
3.Azure
4.Cloudera
Answer-3. Azure
Explanation: Start turning your ideas into Answers with Azure products and services.


Q:32. Denial of service attack is a potential attack for Azure
1.True
2.False
Answer-1.True
Explanation : Yes, Denial of service attack is a potential attack for Azure.


Q:33. In which year was Azure launched?
1.2009
2.2010
3. 2011
4.2012
Answer 2.2010
Explanation: Microsoft Azure, commonly referred to as Azure is a cloud computing service created by …Initial release, February 1, 2010; Microsoft launched Azure.


Q:34. Potential security threats in cloud services
1.DOS, SQL Injection, Heap spray
2.DOS, Data Breach, Malware, pages defacement
3.Phishing, Virus, Malware
4.Phishing, Spyware, Hackers
Answer: 2.DOS, Data Breach, Malware, pages defacement
Explanation: Almost every organization has adopted cloud computing to varying degrees … Here we discuss the top cloud security threat.


Q:35. Choose correct statement
1.Different types of cloud computing service models provide different levels of security services
2.a cloud model requires to determine what security mechanisms are required to adopt
3.Data should be transferred and stored in an encrypted format for security purpose
4.All of the mentioned
Answer: 4.All of the mentioned


.Q:36. Most of the responsibilities are taken care by cloud service provider in which model
1.IaaS
2.Paas
3.SaaS
Answer 3. SaaS
Explanation In a SaaS model, the provider is primarily responsible for the infrastructure and software stack, as the user has less control over these components.


Q:37. The identity management is responsible for
1.Preventing unauthorized users
2.User role management
3.Controlling data access in cloud
4.All of the above
Answer: 4.All of the above


Q:38. In Azure AD, AD stands for
1.Access denial
2.Active Directory
3.Azure Database
4.None of the above
Answer: 2.Active Directory
Explanation: Azure Active Directory (Azure AD) is Microsoft’s enterprise cloud-based identity and access management (IAM) Answer. Azure AD is the backbone of the Office 365 system, and it can sync with on-premise Active Directory and provide authentication to other cloud-based systems.


Q:39. Which service in Azure is used to manage resources in Azure?
1.Application Insights
2.Azure Resource Manager
3.Azure Portal
4.Log analytics
Answer: 2. Azure Resource Manager
Explanation: Azure Resource Manager is the deployment and management service for Azure. It provides a management layer that enables you to create, update, and delete resources in your Azure account.


Q:40. Which of the following web applications can be deployed with Azure?
1.ASP.NET
2.PHP
3.WCF
4.All of the mentioned
Answer: 4. All of the mentioned
Explanation: ASP.NET, PHP and WCF can be used as web applications for Microsoft azure.


Q:41. A company wants to use cloud services in the future. What needs to be done first?
1.Ask the IT department to work out a plan to reduce capital expenses using cloud services.
2.Analyze existing business processes and determine which of them can be realized using cloud services.
3.Use cloud migration services to move their production workload into a managed cloud.
4.Ask the IT department to order multiple virtual machines from different cloud service providers and test them for performance.
Answer: 4. Ask the IT department to order multiple virtual machines from different cloud service providers and test them for performance.
Explanation: Cloud computing allows these companies to use world-class infrastructure that companies will progressively adopt cloud computing in the future.


Q:42. Is IBM Watson a cloud application?
1.Yes
2.No
Answer: 1. Yes
Explanation : With Watson, you can bring AI tools and apps to your data wherever it reside.


Q:43. Which of these should a company consider before implementing cloud computing technology?
1.Employee satisfaction
2.Potential cost reduction
3.Information sensitivity
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
Explanation: A company implement cost reduction, information safe, company emp future and
satisfaction.


Q:44. IBM Watson Personality Insights service take insights from
1.Social Media
2.Enterprise data
3.Digital communications
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
Explanation: The IBM Watson Personality Insights service enables applications to derive insights from social media, enterprise data, or other digital communications.


Q:45. Compute, Storage and Network services can be grouped together as what?
1.IaaS
2.PaaS
3.SaaS
4.None of the above
Answer: 1. IaaS
Explanation : “IaaS,” is a form of cloud computing that delivers fundamental compute, network, and storage resources to consumers on-demand, over the internet.


Q:46. What is shown after login to IBM cloud site?
1.Resource List
2.Dashboard
3.Profile
4.None of the above
Answer: 2. Dashboard
Explanation: Dashboard is shown after login in IBM cloud site.


Q:47. The tool for personality insights in IBM cloud is
1.JSON
2.DevOps
3.IBM Watson
4.VMWare
12
Answer: 3. IBM Watson
Explanation: The IBM Watson Personality Insights service enables applications to derive insights from social media, enterprise data, or other digital communication.


Q:48. Big Five personality characteristics are
1.Agreeableness, Conscientiousness, Value conscious, Physical Strength, Kindness
2.Agreeableness, Conscientiousness, Extraversion, Emotional range, Openness
3.Extraversion, Emotional range, Openness, Kindness, Social values
4.Conscientiousness, Extraversion, Emotional range, Kindness
Answer: 2. Agreeableness, Conscientiousness, Extraversion, Emotional range, Openness
Explanation: The five broad personality traits described by the theory are extraversion (also often spelled extroversion), agreeableness, openness, conscientiousness, and neuroticism.


Q:49. Needs describe motivating factors that influence a person’s decision making
1.True
2.False
Answer: 1. True
Explanation: Yes, motivating factor that a person decision making.


Q:50. Personality Insights model includes ________ characteristic needs.
1.10
2.6
3.12
4.40
Answer: 3. 12
Explanation: The model includes twelve characteristic needs. Values describe motivating factors that
influence a person’s decision-making.

Q:51. What is comprised of millions of smart devices and sensors connected to the internet?
1.IoT
2.Cloud Computing
3.Block Chain
4.Artificial Intelligence
Answer: 1. IoT
Explanation: The Internet of Things (IoT) consists of millions of smart devices andsensors connected to the Internet. The Internet of Things (IoT) consists of many smart devices andsensors connected to the web.


Q:52. What type of device could allow a refrigerator to place a replacement order for an item
contained within it?
1.Sensor
2.Actuator
3.Battery
4.Switch
Answer: 1. Sensor
Explanation: A sensor allows a refrigerator to place a replacement order for an item.


Q:53. …………… is a computer which can do all the operations like a conventional computer.
1.Sensor
2.Actuator
3.Amplifier
Answer: 2. Actuator
Explanation: Actuator is all the operations like a conventional computer.


Q:54. Which of these is NOT related to IoT scalability?
1.Flexible within the Internet
2.Large scale deployment
3.Real-time connectivity of billions of devices
4.Range of Sensor node
Answer: 4. Range of Sensor node
Explanation: Range of each sensor node is not related to the scalability of the Internet of things or iot.


Q:55. Who invented the term the Internet of Things?
1.Bill Gates
2.Steve Jobs
3.Kevin Ashton
4.McDonald
Answer: 3.Kevin Ashton
Explanation: “Internet of Things” was coined by Kevin Ashton in 1999 during his work at Procter&Gamble.


Q:56. What allows digital devices to interconnect and transmit data?
1. a sensor
2. a global positioning sensor
3. a smart phone
4. a network
Answer: 4. a network
Explanation: Network allows digital devices and data transmit.


Q:57. Which of the following is true?
1.IoT is a subset of M2M
2.M2M is a subset of IoT
3. IoT is a subset of CPS
4. CPS is a subset of Web of Things (WoT)
Answer: 4. CPS is a subset of Web of Things (WoT)
Explanation: CPS is a main part of subset of web of internet and things.


Q:58. Which of these statements regarding sensors are TRUE?
1.Sensors are input devices
2.Sensors can be analog or digital
3.Sensors respond to some external stimuli
4.All the above
Answer: 4 All the above

Q:59. IoT refers to:
1.Interconnections of devices in a network
2.Exchange of data between devices in a network/span>
3.An ecosystem of devices, accessible through internet
4.All the above
Answer: 4 All the above


Q:60. ……………… was First IoT enabled device appeared in the Market
1.Refrigerator
2.Toaster
3.Television
4.Radio
Answer: 2. Toaster
Explanation: The toaster is considered to be the first IoT device. It was connected to the computer via a TCP/IP protocol.


Q:61. A sensor used to detect metallic and non-metallic objects:
1.Capacitive sensor
2.Inductive sensor
3.Thermocouple sensor
4.Photoelectric sensor
Answer: 4. Photoelectric sensor
Explanation: Photoelectric Sensors are proximity sensors that can detect targets within a range of 10 meters.


Q:62. Sensors used to detect metallic parts only:
1.Capacitive sensor
2.Inductive sensors
3.Thermocouple sensor
4.Photoelectric sensor
Answer: 4. Photoelectric sensor
Explanation: Photoelectric sensors detect metallic part.


Q:63. A sensor is a device that converts:
1.Physical quantity into measurable signals
2.Physical quantity into mechanical signal
3.Electrical signal into physical quantity
4.Physical quantity into electric signal only
Answer: 1.Physical quantity into measurable signals
Explanation: A sensors converts physical quantity into measurable signals.


Q:64. Which of the following sensor is used in package machines for accurate and reliable
packaging?
1.Vision sensor
2.Metal detector
3.Ultrasonic sensor
4.Photoelectric sensor
Answer: 3. Ultrasonic sensor


Q:65. Which sensor is used for especially double sheet monitoring?
1.Capacitive sensor
2.Pressure sensors
3.Colour sensors
4.Ultra-sonic sensors.
Answer: 4. Ultra-sonic sensors.
Explanation: ultrasonic sensor reliably detects multi-layer paper and plastic sheets as well as metal foils.


Q:66. Which of the following is an application of sensor?
1.Part positioning
2.Part placing
3.Metal detection
4.All
Answer: 4.All


Q:67. An inductive proximity sensor comprises
1.LC oscillating circuit
2.Signal evaluator
3.Switching amplifier
4.All of the above
Answer : All of the above

Q:68. An assembly required to detect and communicate a particular readable signal is known as
1.Transducer
2.Sensor
3.Modem
4.Modulator
Answer: 2.Sensor
Explanation: assembly required to detect and communicate a particular readable known as sensors.


Q:69. An element within the sensor assembly which performs conversion between the two forms
of energy
1.Modulator
2.Sensor
3.Transducer
4.Both A & B
Answer: 4. Both A & B
Explanation: Sensors and modulator are two assembly performs between two forms of energy.


Q:70. Which of the following sensor is used for image recognition?
1.Proximity sensor
2.Inductive sensor
3.Vision sensor
4.Both A & C
Answer: 4. Both A & C

Q:71. IIoT stands for __________
1.Industrial Internet of Things
2.Internet Internet of Things
3.Intelligence Internet of Things
4.Internal Internet of Things
Answer: 1. Industrial Internet of Things
Explanation: industrial internet of things (IIoT) refers to the extension and use of the internet of things (IoT) in industrial sectors and applications.


Q:72. Which one of the following is an essential element of Automation System?
1.Sensors
2.Controllers
3.Actuators
4.All the above
Answer: 4. All the above


Q:73. Primary function of a sensor is __________
1.to convert physical quantity to corresponding electrical, optical or any other quantity
2.to convert voltage signal to current signal.
3.to amplify input quantity and to produce an increased output
4.All of the above
Answer: 1. to convert physical quantity to corresponding electrical, optical or any other quantity
Explanation: A sensor is a device that detects the change in the environment and responds to some output on the other system.


Q:74. What does PLC stand for?
1.Pre-Logic Converter
2.Programmable Logic Converter
3.Post Logic Converter
4.All the above
Answer: 2. Programmable Logic Converter
Explanation: A programmable logic converter (PLC) or programmable controller is an industrial digital computer that has been ruggedized and adapted for the control of manufacturing processes.


Q:75. Industrial Internet of Things refers to:
1.Interconnection of devices in a network
2.Exchange of data between devices in a network
3.An ecosystem of devices, accessible through internet
4.All the above
Answer: 4. All the above
Explanation: The industrial internet of things (IIoT) refers to the extension and use of the internet of things (IoT) in industrial sectors and applications. The IIoT encompasses industrial applications, including robotics, medical devices, and software.


Q:76. IIoT devices must have:
1.A USB port
2.A unique identification
3.Wired connectivity
4.All the above
Answer: 2. A unique identification
Explanation: IIoT devices must have a Unique identification.


Q:77. IIoT is mainly focused on
1.Convenience of individuals
2.Efficiency, safety and security of operation and individuals
3.Efficiency of the system
4.Data security
Answer: 2.Efficiency, safety and security of operation and individuals


Q:78. Role of Actuators in the Industrial Sector.
1.To control the task
2.To sense the input quantity
3.To implement the task.
4.All the above
Answer: 4. All the above


Q:79. Cloud Systems are basically used for…….
1.Storage of Data
2.Ensuring Data Security
3.controlling a process
4.All the above.
Answer: 4. All the above
Explanation: Cloud computing is the delivery of different services through the Internet, including data storage, servers, databases, networking, and software. Cloud-based storage makes it possible to save files to a remote database and retrieve them on demand.


Q:80. The huge no of devices connected to the Internet of things have to communicate automatically, not via humans. What is this called?
1.Bot to Bot (B to B)
2.Machine to Machine (M to M)
3.Inter cloud
4.Skynet
Answer: 1. Bot to Bot (B to B)


Q:81. What are the core objectives of Smart cities?
1.Clean and sustainable environment
2.Apply smart Answers
3.Quality of life
4.All the above
Answer: 4. All the above
Explanation : In the approach to the Smart Cities Mission, the objective is to promote cities that provide core infrastructure and give a decent quality of life to its citizens, a clean and sustainable environment and application of ‘Smart’ Answers.


Q:82. What are the things that makes a smart city successful?
1.Pervasive wireless connectivity
2.Open data
2.Security
2.All the above
Answer: 4. All the above


Q:83. Which among the following is not an Indian government initiative?
1.CITIIS challenge
2.Smart cities digital payment awards,2018
3.Smart Nation
4.India smart cities Fellowship and internship program
Answer 2. Smart cities digital payment awards,2018


Q:84. Sensors are a key in fitting out an Internet of Things network. What can such a network monitor?
1.Lighting: Street lights will dim or shut off if there is nothing detected within predetermined time
2.Vehicular and pedestrian traffic
3.Congestion hot spots and offer alternative routing
4.Air quality
5.All the above
Answer: 5. All the above
Explanation : Sensors can detect the events or changes in the environments and for the purposes for which they were designed and communicate about these events or changes of specific parameters to system.


Q:85. What is digital inclusion?
1.An algorithm to attract people to the network website
2.Answers to improve access for all the population to digital tools
3.Full participation by government and business in a digital platform
4.None of the above
Answer: 3. Full participation by government and business in a digital platform
Explanation: The concept of Digital Inclusion is a method of addressing issues related to digital literacy and access to ICT.


Q:86. Identify challenges to developing smart cities:
1.Security and privacy
2.Infrastructure
3.Inclusiveness
4.All the aboves
Answer: 4. All the above


Q:87. What is Urban Sprawl
1.Massive migration Rural-urban Migration
2.Real expansion of urban areas
3.High birth rates in urban areas
4.None of the above
Answer: 4. None of the above
Explanation: Urban sprawl is the unrestricted growth in many urban areas of housing, commercial development, and roads over large expanses of land.


Q:88. Name the country that has proposed to assist in developing Delhi as the first global and smart city in India under the framework of the draft MoU presented on 27th Apr’15?
1.Spain
2. France
3.Azure Database
4.None of the above
Answer: 1. Spain
Explanation: the framework of the draft MoU presented on 27th Apr’15 in Spain.


Q:89. Which of these are ways that smart cities can use data?
1.Offering convenience to all residents AND visitors
2.Controlling costs by conserving resources
3.Identifying where city services are needed
4.All the above
Answer: 4. All the above
Explanation: Smart cities use data and technology to create efficiencies, improve sustainability, create economic development, and enhance quality of life factors for people living and working in the city.


Q:90. The core element of architecture of smart city is ________
1.Mobile Unified Service
2.Integrated Information Provider
3.Urban Application Platform
4.Management centre
Answer: 2. Integrated Information Provider
Explanation: An IoT platform, which could serve as a generic architectural foundation for a smart city development has a Integrated Information Provider as its core element. Its core element. An IoT platform, which could function a generic architectural foundation for a sensible city development features a Integrated Information Provider as its core element. Its core element.

Q:91. ……….layer is responsible for connecting to other smart things, network devices, and servers.
1.Application
2.Physical
3.Data
4.Network
Answer: 4. Network
Explanation : The network layer is responsible for connecting IoT elements to other smart things, network devices, and servers. The network layer is liable for connecting IoT elements to other smart things, network devices, and servers.


Q:92. The………………. is also known as the middleware layer
1.processing layer
2.Perception Layer
3.Transport Layer
4.Datalink Layer
Answer: 3. Transport Layer
Explanation: The Transport layer is also known as the middleware layer.


Q:93. Argyo -setu app uses_______________ for connectivity
1.WiFi
2.Bluetooth
3.NFC
4.WiMax
Answer: 2. Bluetooth
Explanation: Argyo -setu app uses Bluetooth for connectivity.


Q:94. ________ transfer the data from IoT devices to internet and act as a medium between
them.
1.Sensors
2.Actuators
3.Gateways
4.Cloud
Answer: 2. Actuators
Explanation: Actuators transfer the data from IoT devices to internet and act as a medium between them.


Q:95. _______is a kind of physical server situated at different part of the world and can be utilised as a service from different providers.
1.Cloud
2.Memory
3.Microcontroller
4.Sensor
Answer: 1. Cloud


Q:96. Which layer is responsible for delivering specific services to user?
1.Perception Layer
2.Business Layer
3.Application Layer
4.Network Layer
Answer: 3. Application Layer
Explanation : Application layer, also called the Process layer, is the top layer, closest to you, the user, and is responsible for delivering data and network services.


Q:97. Which layer is at the top of the stack?
1.Perception Layer
2.Business Layer
3.Application Layer
4.Network Layer
Answer: 3.Application Layer
Explanation : Application layer is at the top of the stack.


Q:98. What is a firewall in computer networks?
1.A system designed to prevent unauthorized access
2.A web browser
3.The physical boundary of network
4.The Network Operating System
Answer: 1.A system designed to prevent unauthorized access
Explanation: A firewall is a network security device that monitors incoming and outgoing network traffic and decides whether to allow or block specific traffic based on a defined set of security.


Q:99. Raspbian is:
1.Assembler
2.Language
3.Compiler
4.OS
Answer: 4. OS
Explanation: Raspberry Pi OS (formerly Raspbian) is a Debian-based operating system for Raspberry Pi. Since 2015.


Q:100. The number of elements in the Open IoT Architecture?
1.6 elements
2.8 elements
3.7 elements
4.3 elements
Answer: 3. 7 elements
Explanation: 7 elements in the Open IoT Architecture.


Q:101. In traditional transactions, a third party is required?
1.True
2.False
Answer: 1. True
Explanation: third–party transactions are everywhere in daily life, including Insurance brokers, mortgage brokers, and online payment portals.


Q:102. Traditional Banking system approves transaction at
1.Customer end
2.Bank
3.Institutional members
4.No approval required
Answer: 2. Bank
Explanation: Traditional Banking system approves transaction at bank.


Q:103. The third-party charges for validating and recording transactions in traditional
transaction systems.
1.True
2.False
Answer: 1. True
Explanation: Yes, third party charges for validation and transaction system.


Q:104. What does a ledger in blockchain does?
1.Mapping between owner and object
2.Identification of objects
3.Identification of owners
4.None of the above
Answer: 1. Mapping between owner and object
Explanation: blockchain is a ledger through which data is added and updated in real-time via consensus of the
different nodes.


Q:105. Delays in settlements occur in centralized systems.
1.True
2.False
Answer: 1. True
Explanation: Payment and Settlement Systems (CPSS) of the central banks of the Group The present consultative
report on the design.


Q:106. In a business BlockChain, transactions …
1.are immutable
2.are added to the ledger with appropriate confidentiality
3.are endorsed by a subset of business network participants
4.All the above
Answer: 4. All the above
Explanation: blockchain is a distributed ledger that maintains a continuously-growing list of
every transaction across every network distributed.


Q:107. In Blockchain we can only track tangible assets.
1.True
2.False
Answer: 1. True
use case for blockchain is to track the ownership and provenance of tangible assets.


Q:108. The transaction details are added to ledger in blockchain
1.Before validation
2.After validation by third party
3.After validation from participants
4.No validation is required
Answer: 3.After validation from participants
Each block in the chain contains a number of transactions, and every time a new transaction occurs
on the blockchain, a record of that transaction is added to every participant’s ledge.
Q:109. To see details of transactions in blockchain, participant has to
1.Request to initiator of transaction
2.Request to central authority
3.Broadcast request
4.See its own copy of blockchain
Answer: 1. Request to initiator of transaction
Explanation: Before a transaction is added to the blockchain it must be authenticated and … This is done using
cryptographic key.


Q:110. Blockchain has
1.Individual ledgers
2.Third party ledgers
3.Shared ledger
4.None of the above
Answer: 4. None of the above
Blockchain technology is most simply defined as a decentralized, distributed ledger that records the
provenance of a digital asset.
Q:111. Trust of involved parties in a blockchain process is
1.Low
2.High
3.Depends on third party reputation
4.Not a factor
Answer: 2. High
The underlying blockchain technology allows us to trust the outputs of the system is high.
Q:112. Blockchain may have a single point of failure
1.True
2.False
Answer 2. False
the distributed and shared nature of the blockchain there is no single point of failure.
Q:113. The permissioned blockchain is
1.Open for all
2.Only authorized participants
3.Both a & b
4.None of the above
Answer: 3.Both a & b
blockchain is a control layer that runs on top of the blockchain that governs the actions performed by the
allowed participants and open for all.


Q:114. Proof of work is used for consensus in
1.Permissioned blockchain
2.Permission less blockchain
3.In both a & b
4.None of the blockchains
Answer: 3. In both a & b
It requires a participant node to prove that the work done and submitted by them qualifies them to
receive the right to add new transactions to the blockchain.
Q:115. Who is not part of consortium group for permissioned blockchain network?
1.Corda
2.Quorum
3.Hyperledger
4.Bitcoin
Answer: 2. Quorum
On the other hand, consortium blockchains are permissioned, meaning that you have to be a member
of any organization with access to the ledger.
Q:116. In blockchain each participant has its own copy of ledger.
1.True
2.False
Answer: 1. True
Yes, participant has its own copy of ledger.
Q:117. The blockchain is
1.Distributed
2.Decentralized
3.Both a and b
4.None of the above
Answer: 2. Decentralized
Blockchain technology is most simply defined as a decentralized, distributed ledger that records the
provenance of a digital asset,
Q:118. Immutable means
1.Only one copy is allowed
2.Efficient
3.Tamperproof
4.Distributed
Answer: 2. Efficient
unchanging over time or unable to be changed.


Q:119. Which characteristic of a blockchain network is also its protection?
1.The greater the number of full independent nodes, the harder it is to compromise the data in the blockchain.
2.The lower the number of miners in the blockchain, the higher the incentive is for securing the network.
3.The more centralized the control of the blockchain is, the harder it is to secure the data and avoid fraud.
4.The more complicated the Proof of Work (PoW) algorithm is, the more rewarding it is to secure the network.
Answer: 3.The more centralized the control of the blockchain is, the harder it is to secure the data and avoid fraud.
Explanation: The blockchain records are protected through cryptography, where network users have their own
private and secure keys. This key is assigned directly to the transaction keys, and it acts as a personalized digital signature.


Q:120. All transactions are ________________ secured and digitally signed.
1.Centrally
2.Individually
3.Not
4.Virtually
Answer: 1. Centrally
Explanation: electronic wallet (digital certificate) and a transaction is conducted … stream of 0.25% from every transaction secured by Microsoft’s integrated SE


Q:121. Each block has its own unique hash.
1.True
2.False
Answer: 1.True
Q:122. When a block is added to blockchain
1.Only owner node has its copy
2.Every node in network is given a copy
3.Will be notified after a fixed number of blocks addition
4.Kept secret
Answer: 2. Every node in network is given a copy
Explanation: Whenever a new block is added to the blockchain, every computer on the network updates
its blockchain to reflect the change


Q:123. Public blockchains give an incentive to encourage users to mine blocks and secure the
network. What incentive is this?
1.Public blockchains allow users to create tokens to sell on secondary markets.
2.Public blockchains do not offer rewards, because they are open source.
3.Public blockchains offer cash rewards for running mining nodes.
4.Public blockchains offer rewards for mining in the form of cryptocurrency.
Answer: 4. Public blockchains offer rewards for mining in the form of cryptocurrency.
Explanation: The federated nodes are rewarded with Factoids. The nodes can sell Factoids back into the market to
those who wish to use the Factom blockchain


Q:124. Miner is
1.A node
2.Third party
3.Controller of network
4.Noe of the above
Answer: 3. Controller of network
A peer-to-peer computer process, Blockchain mining is used to secure and verify bitcoin transactions.
Q:125. In blockchain the network is
1.M2M
2.P2P
3.LAN
4.Piconet
Answer: 2.P2P
Explanation: A blockchain network is a technical infrastructure that provides ledger and smart contract
(chaincode) services to applications.


Q:126. Blockchain is ______________ list of blocks.
1.An ordered
2.Scattered
3.Tree
4.Unordered
Answer: 1. An ordered
Explanation: A blockchain, originally block chain, is a growing list of records, called blocks, that are linked using
cryptography.


Q:127. Nonce is a ______ bit value.
1.28
2.8
3.32
4.4
Answer: 3.32
Explanation: The “nonce” in a bitcoin block is a 32-bit (4-byte) field whose value is adjusted by miners.

Q:128. Bitcoin is _____________________ cryptocurrency.
1.Centralized
2.Decentralized
3.Third party
4.None of the above
Answer: 1. Centralized
Explanation: Bitcoin is a type of cryptocurrency. There are no physical bitcoins, only balances kept on a public ledger that everyone has transparent access.


Q:129. Bitcoin.org was registered in
1.2016
2.2008
3.1999
4.2000
Answer: 2.2008
Explanation: The domain name “bitcoin.org” was registered on 18 August 2008. On 31 October 2008.


Q:130. Block with largest number of transactions was created in 2012. The number of transactions
was
1.20000
2.1223
3.1332
4.1322
Answer: 1.20000
Explanation: The amount of newly created bitcoin a miner can add to a block decreases approximately every four
years (or precisely every 200,00 blocks).


Q:131. Who is Satoshi Nakomoto?
1.Prof. Satoshi
2.Craig White
3.Anonymous
4.None of the above
Answer: 1.Prof. Satoshi
Explanation: Satoshi Nakamoto is the name used by the presumed pseudonymous person or persons who developed bitcoin.


Q:132. Which is example of cryptocurrencies?
1.Pound
2.Euro
3.Ethereum
4.None of the above
Answer: 3. Ethereum


Q:133. Bitcoin works on ___________ technology.
1.Cloud
2.Blockchain
3.AWS
4.Java
Answer: 2. Blockchain
Explanation: Bitcoin is a network that runs on a protocol known as the blockchain.


Q:134. Bitcoins are generated by a process called
1.Mining
2.Nonce
3.Bitcoin
4.Ether
Answer: 1. Mining
Explanation: Bitcoins are created as a reward for a process known as mining.


Q:135. To add a block who solves POW and broadcast over network?
1.Owner
2.Miner
3.Satoshi
4.Customer
Answer: 3. Satoshi
Explanation: Satoshi Nakamoto is the name used by the presumed pseudonymous person or persons who developed bitcoin


Q:136. BATM stands for
1.Bounded access transaction machine
2.Broadcast ATM
3.Bitcoin ATM
4.Blockchain ATM
Answer: 3. Bitcoin ATM

Q:137. Do we require a bank for Bitcoins?
1.True
2.False
Answer: 2. False

Q:138. What is Bitcoin Pizza Day, May 22nd?
1.A day every year where people who hold bitcoin pay forward a random pizza to a stranger
2.The day when a computer programmer, Laszlo Hanyecz, paid 10,000 bitcoins for two pizzas in 2010
3.The day Satoshi announced his favorite food is pizza
4.A day sponsored by Pizza Hut where you can pay for pizza with bitcoin
Answer: 2.The day when a computer programmer, Laszlo Hanyecz, paid 10,000 bitcoins for two pizzas in 2010
Explanation: On May 22, 2010, now known as Bitcoin Pizza Day, Laszlo Hanyecz agreed to pay 10,000 Bitcoins for two delivered Papa John’s pizzas. Organized on bitcointalk forum, the Florida man reached out for help. “I’ll pay 10,000 bitcoins for a couple of pizzas. like maybe 2 large ones so I have some left
over for the next day,” Hanyecz wrote.


Q:139. What is Bitcoin fork?
1.Smart Contracts that have forked off the main Blockchain
2.A change to the bitcoin software/protocol that creates two separate versions of the blockchain with a shared history
3.Smart Contracts that have forked off the main Blockchain
4.A change to the bitcoin software/protocol that creates two separate versions of the blockchain with a shared history
Answer: 4. A change to the bitcoin software/protocol that creates two separate versions of the blockchain with a shared history.
Explanation: Bitcoin forks are splits that happen in the transaction chain based on different user opinions about
transaction history. These splits create new versions of Bitcoin currency, and they are a natural result
of the structure of the blockchain system, which operates without a central authority.


Q:140. A smart contract is a
1.Special device in Bitcoin systems
2.A software program
3.Bitcoin itself
4.A legal contract written in stamp papers
Answer: 4.A legal contract written in stamp papers
Explanation: A smart contract is a computer program or a transaction protocol which is intended to automatically execute.


Q:141. Smart contract was first proposed in __________ by ____________
1.2001, Satoshi Nakamoto
2.1990, Nick Szabo
3.1994, Nick Szabo
4.1994, Satoshi Nakamoto
Answer: 2.1990, Nick Szabo
Explanation: Smart contracts were first proposed in the early 1990s by Nick Szabo, who coined the term, using it to refer to “a set of promises, specified in digital form.


Q:142. What is a smart contract?
1.A smart contract is a computer protocol intended to digitally facilitate, verify, or enforce the negotiation or performance of a contract
2.Computer code running on top of a blockchain containing a set of rules under which the parties to that smart contract agree
3.Both a and b
4.None of these
Answer: 3. Both a and b
Explanation: A smart contract is a computer program or a transaction protocol which is intended to automatically execute, control or document legally relevant events and actions according to the terms of a contract or an agreement


Q:143. What is the name of the language used within Ethereum to implement smart contracts?
1. Ada
2.Solidity
3.C
4.C#
Answer: 2. Solidity
Solidity is an object-oriented programming language for writing smart contracts. It is used for
implementing smart contracts on various blockchain platforms.
Q:17. Smart contract is part of blockchain?
1.True
2.False
Answer: 1. True
Smart contracts use blockchain technology to verify, validate, capture and enforce agreed-upon terms
between multiple parties.
Q:18. Smart Contract characteristics does not include:
1.Alterable
2.Fast and cost effective
3.High degree of accuracy
4.Transparency
Answer: 1. Alterable
Q:19. Smart contract properties not available in traditional contracts
1.Decentralized
2.Automated
3.Public
4.All of the above.
Answer: 3. Public
Q:20. Which of these are smart contract platforms?
1.Ethereum
2.Cardano
3.Steller
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
The smart contract platforms outperforming it included Ethereum (ETH), Polkadot (DOT), Cardano
(ADA).


Q:21. Smart contracts have disadvantages like
1.Dependency on programmer
2.Non-Adjustable
3.Implementation cost
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
Weak legal regulation of smart contracts work; The necessity to address the issue of transaction
processing speed and scalability in blockchain technology.


Q:22. When a record is submitted in a blockchain, how can you alter it?
1.You need the public and private key to modify the record
2.Once submitted, records cannot be altered
3.Only a miner has the right to modify a record in a certain timeframe
4.Only smart contracts have the right to modify the record.
Answer: 2. Once submitted, records cannot be altered
records are submitted on a blockchain, can they be altered? Yes – the parties can go back in
and alter them at any time.


Q:23. In case of blockchain, at any point of time consumer, retailers can trace the product
1.True
2.False
Answer: 1. True
the product on a trip through the supply chain in real time. Blockchain enables the deal to occur
without any telephone call or order


Q:24. Blockchain technology has made decentralized marketplaces possible. What is a benefit of a decentralized marketplace?
1.It is based on open-source technology, so it can be used without any investment.
2.It is not under a paid license to operate and therefore it is managed better.
3.It is relatively cheap due to the use of cryptocurrency and is very accessible.
4.It is tamper-proof, resilient to being shut down and trustworthy due to smart contracts.
Answer: 4.It is tamper-proof, resilient to being shut down and trustworthy due to smart contracts.
Explanation: Decentralized marketplaces using the blockchain as a foundational block are a Sellers’s benefit because the marketplace offers product listings at no marginal.


Q:25. How does blockchain improve supply chains?
1.By automatically creating trade agreements between two parties
2.By creating safe centralized marketplaces to trade goods on
3.By stabilizing the national currencies of the countries involved
4.By transferring tokenized ownership through a software system
Answer: 2.By creating safe centralized marketplaces to trade goods on
Blockchain can drive increased supply chain transparency to help reduce fraud for high value goods
such as diamonds and pharmaceutical drugs.
Q:26. How does blockchain technology benefit the insurance industry?
1.By avoiding compliance requirements of national authorities, which reduces overhead
2.By ensuring accuracy of data and automating micro insurances, which reduces costs
3.By introducing flexible premiums to be paid by customers, which increases profits
4.By setting up a digital mode of payment, which simplifies claims settlement
Answer: 2. By ensuring accuracy of data and automating micro insurances, which reduces
costs
Blockchain helps reduce administrative costs through automated verification of claims/payments data
from third parties.
Q:27. Smart contracts are of no use in case of supply chain use case of blockchain
1.True
2.False
Answer: 1. True
Yes, contracts are of no use in case of supply chain use case of blockchain.
Q:28. Which industry is not a possible use case for blockchain?
1.Insurance
2.Defence
3.Food
4.None of the above
Answer: 4. None of the above
Explanation: The future of blockchain is near & banking isn’t the only industry affected. … Ultimately, the use cases for a transparent, verifiable register of transaction data are … Blockchain technology has the potential to streamline parts inventory.


Q:29. For government, the activity which is not possible with blockchain?
1.Electronic voting
2.Citizen Identity
3.Vehicle Registration
4.All of the above is possible
Answer: 4. All of the above is possible
For government, every activity is possible with blockchain.


Q:30. ______________ blockchain is a blockchain that is run by a group.
1.Federated
2.Hybrid
3.Decentralized
4.Public
Answer: 3. Decentralized
Blockchain technology is most simply defined as a decentralized, distributed ledger that … When we
create a document and share it with a group of people.
Q:31. ________________ is the first state to implement blockchain for land records.
1.Karnataka
2.Andhra Pradesh
3.Uttar Pradesh
4.Assam
Answer: 2. Andhra Pradesh
Q:32. The expected investment in 2020 on blockchain is around
1..12 billion
2. 4-5 billion
3.10-12 billion
4.300 billion
Answer: 2. 4-5 billion
As a result the global blockchain market size is expected to expand from USD 3.0 billion in 2020


Q:1. Who was the first inventor of Stereolithography technology of 3D printing?
1.Hideo Kodama
2.Chuck Hull
3.Scott Crump
4.Dennis Boom
Answer: 2. Chuck Hull
Chuck Hull (Charles W. Hull; born May 12, 1939) is the co-founder, executive vice president and
chief technology officer of 3D Systems.


Q:2. CAD stands for
1.Computer Aided Design
2.Computer Aided Drafting
3.Computer Aided Documentation
4.None
Answer: 1. Computer Aided DesignComputer-aided design (CAD) is the use of computers (or workstations) to aid in the creation,
modification, analysis, or optimization of a design.


Q:3. CNC Machining is a type of
1.Additive manufacturing
2.Destructive Manufacturing
3.Both
4.None
Answer: 3. Both
The term CNC stands for ‘computer numerical control’, and the CNC machining definition is that it is
a subtractive manufacturing process.
Q:4. Which process is eliminated in 3D printing process?
1.Logistics
2.Warehouse
3.None
4.Both
Answer: 4. Both
Logistics and Warehouse eliminated in 3D printing process.


Q:5. Which is not a type of 3D Printing Technology?
1.FDM
2.SLS
3.SLA
4.Casting
Answer: 4. Casting
Casting is not a type of 3D printing Technology.
Q:6. Material used in FDM Technology?
1.Chocolate
2.PLA
3.ABS
4.All of the above
Answer: 2. PLA
The most commonly used thermoplastics in FDM are polycarbonate (PC), acrylonitrile butadiene
styrene (ABS), polylactide (PLA).
Q:7. Raw material used in SLA 3D Printing technology?
1.TPU
2.PLA
3.Thermoplastic polymer
4.Thermoset Resin
Answer: 3. Thermoplastic polymer
When SLA resins are exposed to certain wavelengths of light, short molecular chains join together,
polymerizing.
Q:8. Raw material used in SLS 3D Printing technology?
1.ABS
2.NYLON
3.Both
4.None
Answer: 2. NYLON
The most widely used SLS material is Polyamide 12 (PA 12), also known as Nylon.


Q:9. 3D Printing process gives higher surface finish?
1.FDM
2.DLP
3.Both
4.None
Answer: 3. Both
FDM and DLP both gives higher surface finish.
Q:10. PLA is
1.Made of corn and starch
2.Biodegradable material
3.None
4.Both
Answer: 2. Biodegradable material
PLA consists of renewable raw materials and is biodegradable in industrial composting plants.
Q:11. Organic Shape in Design are?
1.Tauras
2.Cuboid
3.Both
4.None
Answer: 1.Tauras
Taurus logo designed just Organic Shape in Design.
Q:12. which type of file can you export in 3DC.io app?
1.STL File
2.DXF File
3.STEP File
4.PARASOLID file
Answer: 3. STEP File
Export STL files from your CAD software export in 3DC.io app.
Q:13. What type of technology is 3D printing?
1. 1D
2. 2D
3. 2.5D
4.  3D
Answer: (4.)  3D
3D technology is used in 3D printing.


Q:14. What is the first thing you should consider when making something in 3d?
1. Quality
2. Functionality
3.Size
4.Material
Answer: 2. Functionality


Functionality is the first thing you should consider when making something in 3d.
Q:15. What does 3d mean?
1.Movies
2.3 dimensions
3.Stereoscopic computer
4.Graphics
Answer : 3 dimensions.
Q:16. What menu do I go to merge objects together?
1. Group
2. Combine
3. Translate
4.. Scale
Answer: 2. Combine
need to start with page 2 to get it to print facing … Using Draw, you can combine.
Q:17. Could you do 3d modelling on both a mac and windows computer?
1. Yes
2. No
Answer: 1. Yes
Yes, we do 3D modeling on both a mac and windows computer.
Q:18. What makes 3d printing superior to other crafting techniques?
1.efficiency
2.speed
3.Quality
4.Customization
Answer: 4. Customization
Customization is makes 3d printing superior to other crafting techniques.


Q:19. What is it called when I need to move an object in 3d?
1.Move
2.Push
3.Translate
4.Grab
Answer: 1. Move
Move command is it called when I need to move an object in 3D.
Q:20. Which axis determines if the object is 3d?
1.z- axis
2.y- axis
3.x- axis
4.Origin
Answer: 1.z- axis
The third coordinate is often called z. The z-axis is perpendicular to both the x-axis and the y-axis.
Q:21. Is 3D modeling only used for 3D printing?
1.Yes
2.No
Answer: 1. Yes
basic principles of 3D modeling across all design verticals remain the same, there are a few aspects
of designing that need to be considered while modeling for 3D printing.

Q:1. Which one is NOT related to rapid prototyping definition?
1.Layer by layer
2.Physical model
3.3D CAD data
4.Production line
Answer: 4. Production line
Q:2. Which of the process is available in colors?
1.SLA
2.FDM
3.MJM
4.SLM
Answer: 4. SLM
Q:3. What is the full name of SLS?
1.Selective Laser Simulator
2.Sintering Laser Simulator
3.Selective Laser Sintering
4.Stereolithography Laser Sintering
Answer: 3. Selective Laser Sintering
Q:4. 3D Printing is used in
1.Construction Industry
2.Food Industry
3.None’
4.Both
Answer: 4. Both
Q:5. Application of 3D Printing is minimum in which sector?
1.Both
2.Automotive
3. Aerospace
4.Fashion
Answer: 4. Fashion


Q:6. What are the essences of Innovative Education?
1.Learning by doing
2.3D Food Printing
3.Playing with own 3D printed toys
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
Q:7. Among all which is not the key aspect of 4C’s in 3D Printing?
1. Competitiveness
2.Critical Thinking
3.Common Answer
4.Collaboration
Answer: 1. Competitiveness
Q:8. How much percentage of cost is reduced in Automotive case study?
1.97.5%
2.95%
3.92.5%
4.90%
Answer: 1.97.5%
Q:9. Which metal cannot be print using SLS Technology?
1.Aluminum
2.Copper
3.Magnesium
4.Titanium
Answer: 3. Magnesium
Q:10. G Codes and M Codes are used in
1.CAD
2.CAM
3.CAPP
4.None of these
Answer: 2. CAM


Q:11. What is an UAV?
1.Unmanned Aerial Vehicle
2.Unmanned Automatic Vehicle
3.Unused Automatic vehicle
4.Upper Aerial Vehicle
Answer: 1. Unmanned Aerial Vehicle
Q:12. Who is considered as Father of Drone?
1.Chuck Hull
2.Abraham Karim
3.Dennis Watson
4.Paul Harris
Answer: 2. Abraham Karim
Q:13. Which is a type of drone?
1.Multi Rotor Drones
2.Fixed Wing Drones
3.Hybrid VTOL
4.All of the above
Answer: 4. All of the above
Q:14. What is the advantage of Rotatory Wing or Multirotor Drone?
1.Surveillance or Surveying
2.Higher battery life
3.No point of failure
4.None of the above
Answer 1.Surveillance or Surveying
Q:15. The size and weight of the MICRO Drones varies between
1.200cm to 300cm and 2kgs to 3 kgs
2.50cm to 200cm and 250gm to 2 kgs
3.300cm to 400cm and 3kgs to 4kgs
4.10 cm to 40gm and 50gm to 150gm
Answer: 2.50cm to 200cm and 250gm to 2 kgs


Q:16. What are the processing tools for flight path are:
1.Pix 4D
2.Drone Deploy
3.Drone2Map
4.All of the above
Answer: 4. All of the above


Q:17. Which technology provides better quality of photographs?
1.UAV
2.Satellites
Answer: 1. UAV


Q:18. A branch of fluid mechanics that deals with the motion of air and other gaseous fluids is:
1.Aerodynamics
2.Kinematics
3.Mechanics
4.Geology
Answer 1.Aerodynamics


Q:19. Minimum drag occurs in :
1.Sphere
2.Airfoil
3.Vertical plate
Answer: 2. Airfoil


Q:20. Which of the forces does not act on the flight?
1.Lift
2.Weight
3.Thrust
4.Surface Tension
Answer: 4.Surface Tension


Q:21. What is ATC?
1.Air Traffic Control
2.Automatic tubular casing
3.Air Tourism case
4.Air Traffic Case
Answer: 1. Air Traffic Control


Q:22. Which is a type of Air Traffic Control?
1.Aerodrome Control
2.Approach Control
3.Area Control
4.All of the above
Answer: 4. All of the above


Q:23. At what condition a drone flight is recommended?
1.Low temperature ranging from from 5C to 30C
2.High wind velocity
3.Rain
4.Tornedo
Answer: 1. Low temperature ranging from from 5C to 30C


Q:24. Which engineering discipline takes care of the design of the drone?
1.Mechanical Engineering
2.Controls Engineering
3.Computer Engineering
4.Electrical Engineering
Answer 1. Mechanical Engineering


Q:25. Any external device which is attached to the drone is
1.Payload
2.Total Weight
3.Total Weight
4.Crew
Answer: 1. Payload


Q:26. A quadcopter is a multicopter that is lifted and propelled by
1.Three rotors
2.Four Rotors
3.Two Rotors
4.No Rotor
Answer: 2. Four Rotors


Q:27. Which component is not a part of the quadcopter
1.Brushless DC motor
2.2.4 GHz Transmitter and Reciever
3.Lipo Battery with balance charger
4. ATTINY 44 Microcontroller
Answer: 4. ATTINY 44 Microcontroller


Q:28. For stability of the drone, the rotation of propeller should be
1.Same for all the rotors
2.Same for the opposite side rotors
3.Same for the same side rotors.
4.None of the above.
Answer: 2.Same for the opposite side rotors


Q:29. The voltage in the power module for smaller drones varies from
1.5v to 12v
2.5v to 24v
3.5v to 220v
4.220v to 440v
Answer: 1.5v to 12v


Q:30. Minimum Requirement to become a drone pilot are
1.Attained 18 years of age
2.Passes 10th exam in English
3.Undergone Training at DGCA approved flying training organization.
4.All of the above.
Answer: 4.All of the above


Q:31. Who controls the commercial aircrafts license?
1.Karnataka
2.Andhra Pradesh
3.Uttar Pradesh
4.Assam
Answer: 3. Uttar Pradesh


Q:1. In Mobile communication technology, end users handset connected to each other
through_______ waves.
1.Radio
2.Microwave
3.Ultraviolet
4.X-rays
Answer: 1. Radio


Q:2. Tactile Internet is possible through ___?
1.5G
2.2G
3.4G
4.GSM
Answer: 1. 5G


Q:3. _____Number of Voice Channel used in 1G.
1.790
2.64
3.256
4.512
Answer: 1. 790


Q:4. Web Browsing is introduced in ___ Technology.
1.3G
2.2G
3.4G
4.2.5G
Answer: 2. 2G


Q:5. LTE stands for
1.Long Time Evolutionh
2.Long Time Evolution
3. Long Term Evolution
4.Latest Term Evolution
Answer 3. Long Term Evolution


Q:6. 5G Technology is deployed in the year
1.2020
2.2015
3.2017
4.2018
Answer: 3. 2017


Q:7. In the year 2025, which network reduces its use below 4%
1. 3G
2.2G
3.4G
4.5G
Answer 2. 2G


Q:8. Which mobile technology is applicable for IoT?
1.2.5G
2.3G
3.4G
4.5G
Answer: 4. 5G


Q:9. In the frequency spectrum which band is referred as Universal band for 5G:
1.4 -4.5GHz
2.4.8 -4.9GHz
3.4 -4.5GHz
4.3.3-3.8 GHz
Answer 1. 4 -4.5GHz


Q:10. By 2025, ___ operators have announced plan to launch 5G services across ___ countries.
1.86,11
2.86,56
3.17, 56
4.17,11
Answer: 2. 3.17, 56

Q:11. Reliance Jio has launched Narrow band IoT with _____
1.Samsung
2.Ericsson
3.Nokia
4.Airtel
Answer: 1. Samsung


Q:12. Next Generation Shinkansen bullet train travelled at ___mph, the 5G signals delivered
data speed over ____
1.1, 176Gbps
2.176,1Gbps
3.176,2Gbps
4.176,4K
Answer: 2.176,1Gbps


Q:13. 5G will be USED in INDIA to enable the _______INDIA.
1.DIGITAL
2.MAKE IN
3.MADE IN
4.ATMANIRBHAR
Answer: 1. DIGITAL
Q:14. Which type of the signal was used in 1G Mobile technology?
1.Analog Signal
2.Digital signal
3.Both
4.Mixed signal
Answer: 1. Analog Signal


Q:15. Low Latency and Highly reliable wireless services will debut in _____?
1.2020
2.2019
3.2021
4.2022
Answer: 2. 2019

Q:16. What do you mean by BCI?
1.Brain Computer Interface
2.Base Computer Interface
3.Brain Computer
4.Brain Computer
Answer: 1. Brain Computer Interface


Q:17. In BCI model first step is ____
1.Feature Extraction
2.Visualization
3.Feature processing
4.Data Acquisition
Answer: 4. Data Acquisition


Q:18. The brain activity patterns are signals obtained with _____
1.ECG
2.EEG
3.CT-SCAN
4.MRI
Answer: 1. ECG


Q:19. The largest part of the human brain is the______, which is divided into two hemispheres.
1.cerebellum
2.forebrain
3.cerebrum
4.spinal cord
Answer 3.cerebrum


Q:20. Whether you appreciate symphonies or rock music, your brain responds through the
activity of_____ lobes?
1.parietal
2.frontal
3.Temporal
4. occipital
Answer: 3. Temporal

Q:1. _____ overlay digital information onto the real world.
1.Augmented Reality
2.Virtual Reality
3.Mixed Reality
4.BCI
Answer: 1. Augmented Reality


Q:2. _____means computer-generated environments for you to interact with, and be immersed
in.
1.Augmented Reality
2.Virtual Reality
3.Mixed Reality
4.BCI
Answer: 2.Virtual Reality


Q:3. Pokémon Go is an example of
1.AR
2.VR
3.MR
4.BCI
Answer: 1. AR


Q:4. In 2018, “” became the mobile AR gaming sensation
1.Harry Potter: Goblet of Fire
2.Harry Potter: Hogwarts Mystery
3.Pokémon
4.Spiderman
Answer: 2. Harry Potter: Hogwarts Mystery


Q:5. A ______________________ is a display device, worn on head as a part of helmet that has a small display optic.
1.HD
2.MD
3.HMD
4.ARD
Answer: 3. HMD
Q:6. Wearable computing device in the form of computerized eyeglasses.
1.HMD
2.Helmets
3.Smart Glasses
4.VR Glasses
Answer: 3. Smart Glasses
Q:7. A tracking based on geo-location information.
1.Location based
2.Marker less
3.Marker based
4.GPS
Answer 4. GPS


Q:8. A _______ can be recorded using a normal light source.
1.Holograph
2.Photography
3.Holography
4.Photograph
Answer 4. Photograph


Q:9. A Hologram can be recorded using ____ source.
1.LASER
2.LED
3.Sunlight
4.Lamp
Answer: 1. LASER


Q:10. AR technology allows students to interact with the physical world by ________.
1.Moving around to change perspectives
2.Moving closer/further to change scale
3.Select virtual objects by pointing to them
4.All of the above
Answer 4. All of the above

Q:11. Which popular Netflix show also put AR on the mainstream map, with one particularly
spooky episode featuring AR in gaming?
1.Sense8
2.Apply smart Answers
3.Quality of life
4.Black mirror
Answer: 4. Black mirror


Q:12. Which decade saw the debut of augmented reality technology?
1.2000
2.1980
3.1970
4.1960
Answer 4. 1960


Q:13. Which industry was the first to use augmented reality for commercial purposes?
1.Film
2.Medical
3.Auto
4.Textile
Answer: 3. Auto
Q:14. A type of VR environment in which subjects are visually isolated from the real world?
1.Immersive
2.Non-Immersive
3.Semi-Immersive
4.Augmented
Answer 1. Immersive


Q:15. What is the primary interactive method of communication used by humans?
1.reading
2.writing
3.speaking
4.all of the mentioned
Answer: 3. speaking


Q:16. Which part of the brain moves the right side of your body?
1.Left parietal lobe
2.Left frontal lobe
3.Right temporal lobe
4.Right frontal
Answer 2. Left frontal lobe


Q:17. What part of the brain stem regulates your heartbeat?
1.Pons
2.Medulla
3.Hypothalamus
4.Thalamus
Answer: 2.Medulla


Q:18. What is the function of cerebral cortex?
1.sense of responsibility
2.hearing
3.movements of skeletal muscles
4.all of the above
Answer: 4. all of the above


Q:19. In BCI, __________consist of data acquisition of brain signals
1.Data Acquisition
2.Feature Extraction
3.Training
4.pre-processing techniques
Answer: 4. pre-processing techniques


Q:20. A ______is a model similar to that of a neuron in our brain
1.Mobile Network
2.Neural network
3.Web Network
4.TV Network
Answer: 2. Neural network

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *