Unit5- FUNDAMENTALS OF MECHANICAL ENGINEERING MCQs

 

1. Where and when was the word mechatronics invented?
a. Japan 1969
b. Japan 1980
c. Europe 1960
d. Europe 1980
Answer: a


2. The mechatronics is an interdisciplinary field in which the discipline those act together
a. Mechanical system & electronics system
b. Mechanical system & information technology
c. Electronics system & information technology
d. Mechanical system, electronics system & information technology
Answer: d


3. A mechatronics system contains feedback
a. True
b. False


4. Where is the feedback generated by sensor in a mechatronics system?
a. I/P sensor
b. Comparator
c. Mechanical actuators
d. O/P sensor
Answer: b


5. In which system does the output not affect the process in any way
a. Open loop system
b. Closed loop system
c. Both a and b
d. None of the above
Answer: a


6. The temperature control system which maintains the temperature of a room at 30o c when it is set is an example of 

a. Open loop system
b. Closed loop system
c. Both a and b
d. None of the above
Answer: b


7. What is the function of an input signal conditioning unit?
a. To produce control signals
b. To amplify the signal & convert it into digital form
c. To perform mechanical work
d. To produce electrical signals
Answer: b


8. A servo motor is an example of
a. Electronics system
b. Mechanical system
c. Computer system
d. Mechatronics system
Answer: d


9. A humanoid robot is an example of
a. Artificial intelligence
b. Stand-alone system
c. Large factory system
d. High level distributed sensor microcontroller actuator
Answer: a


10. Which among the following carry out the overall control of a system?
a. Graphical display
b. Sensors
c. Actuators
d. Digital controls
Answer: d


11. The most commonly used power plant in automobile is
a. Gas turbine
b. I C Engine
c. Battery
d. None of these
Answer: b


12. Following are the examples of Autotronics
a. ABS System in automobile
b. Engine controlling system
c. Both a and b
d. None of the above
Answer: c


13. Which of the following is not the example of  Avionics?
a. Aviation system
b. Weather radar system
c. Neuroelectronic interface
d. Cockpit instrumentation
Answer: c


14. Which is not the examples of Bionics?
a. Glucose detection and DNA sensing
b. Photodynamic therapy
c. B P Testing m/c
d. All are the examples of bionics
Answer: d


15. The sensors are classified on the basis of
a. Functions
b. Performance
c. Output
d. All of the above
Answer: d


16. A transducer is basically a device which converts
a. Mechanical energy in to electrical
b. Energy or information from one form to another
c. Mechanical displacement in to electrical
d. None of these
Answer: b


17. Pressure transducer for measuring blood pressure is
a. Strain gauge transducer only
b. Resistive transducer
c. Fiber optic transducer
d. Strain gauge and capacitive transducer
Answer: d


18. Following is not an examples of transducer
a. Analogue voltmeter
b. Thermocouple
c. Photoelectric cell
d. Pneumatic cylinder
Answer: a


19. Kinematics chain requires at least
a. 2 links and 3 turning pairs
b. 3 links and 4 turning pairs
c. 4 links and 4 turning pairs
d. 5 links and 4 turning pairs
Answer: c


20. A kinematics chain is known as mechanism, when
a. None of the link is fixed
b. One of the links is fixed
c. Two of the links are fixed
d. None of these
Answer: b


21. The size of cam depends upon
a. Base circle
b. Pitch circle
c. Prime circle
d. Pitch curve
Answer: a


22. In a radial cam, the follower moves
a. In a direction perpendicular to cam axis
b. In a direction parallel to cam axis
c. In any direction irrespective of the cam axis
d. Along the cam axis
Answer: a


23. Cam is a rotating machine element, which can
a. Reciprocate the follower
b. Oscillate the follower
c. Reciprocate and oscillate the follower
d. None of the above
Answer: c


24. A cam with a roller follower would constitute following type of pair
a. Lower pair
b. Higher pair
c. Open pair
d. Closed pair
Answer: b


25. Higher pair are those which have
a. Point or line contact between the two elements when in motion
b. Surface contact between the two elements when in motion
c. Elements of pairs not held together mechanically
d. None of the above
Answer: a


26. Who invented Ratchet wheel which further used in power loom?
a. Grueblerowen
b. Vitally abalakov
c. Robert owen
d. William Radcliffe
Answer: d


27. What is the purpose of pawl, when it is used against a Ratchet which is attached to a shaft?
a. It allows unidirectional motion of shaft
b. It allows bidirectional motion of shaft
c. It does not allow motion of shaft
d. It is used to create additional friction force for the shaft
Answer: a


28. What is the minimum number of teeth, a Ratchet should have?
a. 2
b. 4
c. 8
d. 0
Answer: d


29. It is not necessary to have teeth on the surface of the Ratchet
a. True
b. False
Answer: a


30. Ratchet screw driver can apply turning force in one direction only
a. True
b. False
Answer: a


31. What does “12- points” indicates when the term 12-pointreversible Ratchet is used?
a. Its diameter is 12
b. Its radius is 12
c. It has 12 teeth
d. Its pitch is 12
Answer: c


32. The tooth of Ratchet is symmetrical

a. True
b. False
Answer: b


33. The gears are used to connect two parallel shafts excepta. Spur gear
b. Helical gear
c. Double helical gear
d. Bevel gear
Answer: d


34. To connect two intersecting shafts, we use
a. Spur gear
b. Helical gear
c. Worm and wheel
d. Bevel gear


35. Which of the following type of gear has inclined teeth?
a. Spur gear
b. Helical gear
c. Spiral gear
d. All of the above
Answer: b


36. The gear used to convert rotary motion into translating motion isa. Worm and wheel
b. Spur gear
c. Rack and pinion
d. Spiral bevel gear
Answer: c


37. Belt slip occurs due to
a. Heavy load
b. Loose belt
c. Driving pulley to small
d. Any one of the above
Answer: d


38. In case of V-belt drive
a. The belt should touch the bottom of groove in the pulley
b. The belt should not touch the bottom of groove in the pulley
c. The belt should not touch the sides of groove in the pulley
d. None of the above
Answer: b


39. The groove angle of pulley for V-belt is
a. 340- 360
b. 420- 450
c. More than 400
d. 300- 320
Answer: a


40. The included angle between the sides of Vbelt is
a. 400
b. 450
c. 380
d. 420
Answer: a


41. The following is (are) the example(s) of plain Bearing 

a. Thrust bearing
b. Linear bearing
c. Journal bearing
d. All of the above
Answer: d


42. The following types of bearing have No rolling element
a. Thrust bearing
b. Linear bearing
c. Journal bearing
d. All of the above
Answer: d


43. The types of bearing used in crankshaft is-
FUNDAMENTALS OF MECHANICAL ENGINEERING & MECHATRONICS 2020-21
38 University Academy
a. Plain bearing
b. Roller bearing
c. Ball bearing
d. Magnetic bearing
Answer: a


44. Hydrostatic bearing usually uses
_________as lubricant
a. Oil
b. Grease
c. Nothing
d. Any of the above
Answer: a


45. Hydrostatic bearing enters hydrodynamic state when the journal is
a. Stationary
b. Rotating
c. Both a and b
d. None of the above
Answer: b


46. The basic function of the spring in a control valve is to
a. Characterized flow
b. Oppose the diaphragm so as to position the valve according to signal pressure
c. Close the valve if air failure occurs
d. Open the valve if air failure occurs
Answer: b


47. The main purpose of a control valve positioner is to
a. Alter the fail-safe status of the valve
b. Improve the precision of the valve
c. Alter the characterization of the valve
d. Increase transmitter accuracy
Answer: b


48. The purpose of valve packing is to
a. Help reduce cavitation in valve trim
b. Increase stiction
c. Cushion the valve against harm during shipment
d. Seal process fluid from escaping past the steam
Answer: d


49. The main function of actuator is
a. To produce motion
b. Detect I/P
c. Detect O/P
d. Detect the state of the system
Answer: a


50. Which of the following gas is used in gas charged accumulators?
a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Carbon dioxide
d. All the above
Answer: b


51. A weight loaded accumulator
a. Loses pressure as fluid discharge
b. Gain pressure as fluid discharge
c. Stays at the same pressure as fluid discharge
d. Cannot say
Answer: c


52. A spring-loaded accumulator
a. Loses pressure as fluid discharge
b. Gain pressure as fluid discharge
c. Stays at the same pressure as fluid discharge
d. Cannot say
Answer: c


53. . An accumulator may be used to
a. Make a pump run faster
b. Make a valve shift more quickly
c. Make for system leak
d. All the above
Answer: a


54. Accumulator pre-charge pressure is normally
a. 95% of minimum system pressure
b. 85% of minimum system pressure
c. 75% of minimum system pressure
d. 55% of minimum system pressure
Answer: c


55. . Which of the following statements are true for accumulator used in hydraulic system?
(1) Accumulators stores fluid with pressure
(2) Accumulators stores fluid without any pressure
(3) Accumulators stores compressible liquid
(4) Spring is used as an external source to keep the fluid under hydraulic pressure
a. 1, 3 & 4
b. 2 & 3
c. 1 & 4
d. 2, 3 & 4
Answer: c


56. Which factor decides the working pressure of a hydraulic cylinder?
a. Diameter of circular flange
b. Bore diameter of cylinder
c. Stroke length
d. All the above
Answer: b


57. Double acting cylinder can be used as a single acting cylinder
a. True
b. False
Answer: a


58. What happens when supply of oil to a single acting cylinder is stopped?
a. No pressure is exerted on the piston
b. More pressure is exerted on the piston
c. Less pressure is exerted on the piston
d. None of the above
Answer: c


59. When does expansion of spring and retraction of cylinder takes place in spring type single acting cylinder
a. Oil pressure exerted is less than spring compression pressure
b. Oil pressure exerted is more than spring compression pressure
c. Oil pressure exerted and spring compression pressure are same
d. None of the above
Answer: a


60. In a telescopic cylinder, as the number of stages increases
a. Diameter of piston rod also increases
b. Diameter of piston rod decreases
c. Diameter of piston rod remains the same
d. None of the above
Answer: b


61. What is full form of FMEM
a. Fundamental of machine
b. Fundamental of mechanical engineering
c. Fundamental of mechanical engineering & mechatronics
d. Fundamental of mechanical engineering & machine
Answer: c

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *