Unit 1- computer network mcq questions

Hey Guys, If you are preparing Computer Network for the AKTU exams, then These are the Important computer network mcq questions. so must go through these questions.

Note*: Do not depend only on these MCQ’s, Yes surely these questions help you in AKTU exams so do it first and after that if you have enough time, study all the core topics as well.

You can also check out these subjects as well: Data Compression, Machine learning, Image processing

Computer network MCQ questions

  1. Which processes does TCP, but not UDP, use?
    a. Windowing
    b. Acknowledgements
    c. Both a and b
    d. Destination Port
    Answer: Option(c)
  2. SMTP is a protocol used in which layer?
    a. Application
    b. Network
    c. Physical
    d. Transport
    Answer: Option(a)
  3. Terminators are used in which topology?
    a. Bus
    b. Star
    c. Ring
    d. token ring
    Answer: Option(a)
  4. In which topology, if a computer’s network cable is broken, whole network goes down.
    a. Ring
    b. Star
    c. Bus
    d. token ring
    Answer: Option(c)
  5. For large networks, which topology is used?
    a. Bus
    b. Tree
    c. Ring
    d. Mesh
    Answer: Option(b)
  6. What is the central device in star topology?
    a. STP server
    b. Hub/switch
    c. PDC
    d. Router
    Answer: Option(b)
  7. In OSI network architecture, the dialogue control and token management are responsibility of
    a. session layer
    b. network layer
    c. transport layer
    d. data link layer
    Answer: Option(a)
  8. In OSI network architecture, the routing is
    performed by
    a. network layer
    b. data link layer
    c. transport layer
    d. session layer
    Answer: Option(a)
  9. Which of the following performs modulation and demodulation?
    a. fiber optics
    b. satellite
    c. coaxial cable
    d. Modem
    Answer: Option(d)
  10. The process of converting analog signals into digital signals so they can be processed by a receiving computer is referred to as
    a. modulation
    b. demodulation
    c. synchronizing
    d. Digitizing
    Answer: Option(b)
  11. The protocol data unit (PDU) for the application layer in the Internet stack is?
    a. Datagram
    b. Frame
    c. Message
    d. Segment
    Answer: Option(c)
  12. Which protocol does switch use at the layer 2 for finding MAC address?
    a. ICMP
    b. UDP
    c. ARP
    d. TCP
    Answer: Option(c)
  13. Which OSI layer adds a trailer during encapsulation of data?
    a. Layer 3
    b. Layer 4
    c. Layer 2
    d. Layer 5,6,7
    Answer: Option(d)
  14. Which of the following term describes PDU encapsulated at Transport Layer?
    a. Frame
    b. Packet
    c. Data
    d. Segment
    Answer: Option(d)
  15. Which protocol does HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) – use for transferring web pages at the Transport layer
    a. IP
    b. UDP
    c. TCP
    d. ARP
    Answer: Option(c)
  16. There are 10 users plugged into a hub running 10Mbps half-duplex.and a server connected to the switch running 10Mbps halfduplex as well. Find the bandwidth does each host have to the server?
    a. 100 kbps
    b. 1 Mbps
    c. 2 Mbps
    d. 10 Mbps
    Answer: Option(d)
  17. While transferring files between server and client, if the transmission rates along the path is 10Mbps, 20Mbps, 30Mbps, 40Mbps. The throughput is usually
    a. 20Mbps
    b. 10Mbps
    c. 40Mbps
    d. 50Mbps
    Answer: Option(b)
  18. Which is the additional layer to OSI model
    when compared with TCP IP model?
    a. Application layer
    b. Presentation layer
    c. Session layer
    d. Session and Presentation layer
    Answer: Option(d)
  19. Maximum data transfer rate of the optical
    fiber is……….?
    a. 50 kbps
    b. 1000 kbps
    c. 1000 Mbps
    d. None of the these
    Answer: Option(c)
  20. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called __
    a) protocol architecture
    b) protocol stack
    c) protocol suite
    d) protocol system
    Answer: Option(b)
  1. Connector RJ-45 contains?
    a. Two pins
    b. Four pins
    5 University Academy
    c. Eight pins
    d. Ten pins
    Answer: Option(c)
  2. Which is not the legitimate transmission directions listed here?
    a. Simplex
    b. Half Duplex
    c. Full Duplex
    d. Double Duplex
    Answer: Option(d)
  3. Which layer provides interface between network support layers and user support layers?
    a. session layer
    b. data link layer
    c. transport layer
    d. network layer
    Answer: Option(c)
  4. A set of rules that governs data
    communication is called
    a. Protocols
    b. Standards
    c. RFCs
    d. Servers
    Answer: Option(c)
  5. Which one is not a network topology?
    a. Star
    b. Ring
    c. Bus
    d. Peer to Peer
    Answer: Option(d)
  6. Full form of OSI
    a. open system interconnection
    b. operating system interface
    c. optical service implementation
    d. open service Internet
    Answer: Option(a)
  7. Identify the non suitable medium for 802.3 ethernet?
    a. A thin coaxial cable
    b. A twisted pair cable
    c. A microwave link
    d. A fiber optical cable
    Answer: Option(c)
  8. HTTP stands for?
    a. Hyper terminal tracing program
    b. Hypertext tracing protocol
    c. Hypertext transfer protocol
    d. Hypertext transfer program
    Answer: Option(c)
  9. Find the best suitable topology for large businesses which must capable to control and coordinate the operation of distributed branch outlets?
    a. Ring
    b. Local area
    c. Hierarchical
    d. Star
    Answer: Option(d)
  10. Which mode of Communication occurs between a computer and a keyboard.
    a. Automatic
    b. Half-duplex
    c. Full-duplex
    d. Simplex
    Answer: Option(d)
  11. How many layers are present in the Internet protocol stack (TCP/IP model)?
    a. 5
    b. 7
    c. 6
    d. 10
    Answer: Option(a)
  12. The number of layers in ISO OSI reference model is __
    a. 5
    b. 7
    6 University Academy
    c. 6
    d. 10
    Answer: b
  13. Which of the following layers is an addition to OSI model when compared with TCP IP model?
    a. Application layer
    b. Presentation layer
    c. Session layer
    d. Session and Presentation layer
    Answer: d
  14. Application layer is implemented in
    a. End system
    b. NIC
    c. Ethernet
    d. Packet transport
    Answer: a
  15. Transport layer is implemented in
    a. End system
    b. NIC
    c. Ethernet
    d. Signal transmission
    Answer: a
  16. The functionalities of the presentation layer
    include __
    a. Data compression
    b. Data encryption
    c. Data description
    d. All of the mentioned
    Answer: d
  17. Delimiting and synchronization of data exchange is provided by __
    a. Application layer
    b. Session layer
    c. Transport layer
    d. Link layer
    Answer: b
  18. In OSI model, when data is sent from device A to device B, the 5th layer to receive data at B is
    a. Application layer
    b. Transport layer
    c. Link layer
    d. Session layer
    Answer: d
  19. In TCP IP Model, when data is sent from device A to device B, the 5th layer to receive data at B is ____________
    a. Application layer
    b. Transport layer
    c. Link layer
    d. Session layer
    Answer: a
  20. In the OSI model, as a data packet moves from the lower to the upper layers, headers are_______
    a. Added
    b. Removed
    c. Rearranged
    d. Randomized
    Answer: b
  21. Which of the following statements can be associated with OSI model?
    a. A structured way to discuss and easier update system components
    b. One layer may duplicate lower layer functionality
  22. Which of the following statements can be associated with OSI model?
    a. A structured way to discuss and easier update system components
    b. One layer may duplicate lower layer functionality
    c. Functionality at one layer no way requires information from another layer
    d. It is an application-specific network model
    Answer: c
  1. Which transmission media provides the highest transmission speed in a network?
    a. coaxial cable
    b. twisted pair cable
    c. optical fiber
    d. electrical cable
    Answer: Option(c)
  2. Bits can be sent over guided and unguided media as analog signal by
  1. digital modulation
  2. amplitude modulation
  3. frequency modulation
  4. phase modulation

Answer: Option(a)

  1. The portion of physical layer that interfaces with the media access control sublayer is called

  1. a. physical signaling sublayer
    b. physical data sublayer
    c. physical address sublayer
    d. physical transport sublayer
    Answer: Option(a)
  1. The physical layer provides
  1. mechanical specifications of electrical connectors and cables
  2. electrical specification of transmission line signal level
  3. specification for IR over optical fiber
  4. all of the mentioned
    Answer: Option(d)
  1. In asynchronous serial communication the physical layer provides _
    a. start and stop signalling
    b. flow control
    c. both start & stop signalling
    and flow control
    d. only start signalling
    Answer: Option(c)
  2. The physical layer is responsible for

a) line coding
b) channel coding
c) modulation
d) all of the mentioned
Answer: Option(d)

  1. The physical layer translates logical communication requests from the __ into hardware specific operations.
    a. data link layer
    b. network layer
    c. trasnport layer
    d. application layer
    Answer: Option(a)
  2. A single channel is shared by multiple signals by _
    a. analog modulation
    b. digital modulation
    c. multiplexing
    d. phase modulation
    Answer: Option(c)
  3. Wireless transmission of signals can be done via _
    a. radio waves
    b. microwaves
    8 University Academy
    c. infrared
    d. all of the mentioned
    Answer: Option(d)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *